Goede begeleiding is van groot belang voor leerlingen om hun opleiding succesvol af te ronden. Soms is daarnaast extra ondersteuning nodig. Iedere leerling is uniek. Daarom zorgen wij voor begeleiding en zo nodig extra ondersteuning op maat.
Begeleiding binnen school
MENTORAAT & COACHING
De persoonlijke begeleiding van leerlingen komt in de eerste plaats van de mentor/coach. Iedere leerling heeft een mentor/coach. Deze bespreekt regelmatig met de leerling en de ouders hoe het gaat op school. De mentor/coach is het eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen.
De tijd dat een leerling bij ons op school is, zijn de tienerjaren van een leerling. In deze tienerjaren ontwikkelt een leerling zich sterk. Er zijn momenten dat een leerling in deze ontwikkeling begeleiding nodig heeft. We hebben veel kennis en kunde in huis op het gebied van het begeleiden op zelfvertrouwen, talenten ontdekken, omgaan met stress en hoe je met andere leerlingen omgaat.
LEERWEGONDERSTEUNEND ONDERWIJS
Sommige leerlingen komen in aanmerking voor leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Binnen het vmbo proberen we als school de leerlingen met lwoo in kleinere groepen te plaatsen en organiseren we meer begeleiding (denk aan bijvoorbeeld maatwerkuur bij leerachterstand). De school krijgt via het samenwerkingsverband een financiële ondersteuning om dit mogelijk te maken.
DYSLEXIE
Leerlingen die dyslexie hebben, ervaren soms meer moeite op school. Vaak zien we dat bij de talen. We hebben op school afspraken gemaakt over hoe we dyslexie leerlingen hierin kunnen begeleiden. De afspraken variëren per leerling en van alleen extra tijd tot intensievere een-op-een begeleiding. Mocht er nog geen diagnose zijn en er is wel aanleiding toe, dan kan de orthopedagoog de leerling testen en kunnen daarna aanpassingen worden gedaan. De afspraken die we gemaakt hebben zijn te vinden in het dyslexiebeleid.
STUDIEBEGELEIDING
De mentor/coach en de vakdocenten helpen leerlingen om de lesstof onder de knie te krijgen. In de LOB-uren (Loopbaanoriëntatie en –begeleiding) wordt onder andere aandacht besteed aan de studieplanning en de studievaardigheden. Vakdocenten ondersteunen daarnaast de leerlingen ook in leerstrategieën voor het betreffende vak.
LEERLINGBEGELEIDING
Binnen elke afdeling van csg Bogerman is leerlingbegeleiding aanwezig en een coördinator voor de leerlingenondersteuning. Zij ondersteunen de mentor/coach in zijn/haar taak . Wanneer er sprake is van een extra ondersteuningsbehoefte zijn zij, samen met de begeleider passend onderwijs en de orthopedagoog de aangewezen personen om hier actie in te ondernemen. Een leerling (en ouder) kan ook zelf de stap zetten richting de leerlingbegeleiding als ze er met de mentor niet uitkomen.
De afdelingen in Sneek worden ondersteund in deze begeleidende taak via de centrale leerling opvang van de Villa (Hemdijk 2) of de Flex (Hemdijk 47). In Koudum / Balk vindt de centrale opvang plaats in StudiO. Daarnaast wordt er veel samengewerkt met de lespleinen.
Ondersteuningsprofiel
In ons schoolondersteuningsprofiel leggen wij vast welke ondersteuning wij kunnen bieden aan leerlingen. Dit zowel voor leerlingen met als zonder extra ondersteuningsbehoefte. Ook staat hierin welke ambities wij hebben voor de toekomst. Op basis van het profiel inventariseren wij welke expertise we nog moeten ontwikkelen en wat dat betekent voor de (scholing en toerusting van) docenten. Docenten en ouders hebben adviesrecht op het ondersteuningsprofiel via de Medezeggenschapsraad (MR).
Herstelrecht
Wanneer er sprake
is van ernstig pestgedrag binnen de school dan zijn er geschoolde personen
aangesteld om hierin te bemiddelen en proces te bewaken zodat het conflict
opgelost kan worden. Zij worden ingeschakeld door de betreffende
afdelingsleider of leerjaar coördinator.
Contactpersonen ondersteuning en begeleiding
U kunt contact opnemen met de contactpersonen door een bericht te sturen via de schoolapp of door te bellen met het algemene nummer (0515-482482) en te vragen naar de betreffende begeleider.
In dit overzicht vindt u de namen van de contactpersonen.
Externe begeleiding
Verschillende externe organisaties bieden (extra) begeleiding en zorg en zijn bereikbaar voor vragen van leerlingen en ouders. De ondersteuning loopt via de coördinator leerlingenzorg van de betreffende afdeling.
GGD
De GGD nodigt de leerlingen in klas 1 vmbo uit voor een gezondheidsonderzoek door de jeugdverpleegkundige. In klas 3 komt de jeugdverpleegkundige in de klas een gezondheidsthema met de leerlingen bespreken. Leerlingen kunnen dan vragen stellen of langskomen voor een individueel gesprek. Leerlingen en ouders kunnen zelf via de GGD een afspraak maken met de jeugdverpleegkundige, jeugdarts of pedagoog. Dit kan ook via de mentor of leerlingbegeleider. Bij veelvuldig ziekteverzuim van de leerling wordt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige gevraagd om mee te denken. Daarnaast heeft de GGD een telefonisch spreekuur, bedoeld voor vragen van ouders of leerlingen over gezondheid, school, thuis of opvoeding (088-2299444).
Schoolmaatschappelijk werker
Op onze school werkt een schoolmaatschappelijk werker. Leerlingen kunnen bij haar terecht met allerlei vragen of problemen. Bijvoorbeeld als ze niet lekker in hun vel zitten, problemen thuis hebben, gepest worden of willen werken aan meer zelfvertrouwen. Een gesprek kunt u aanvragen via de mentor / coach of de zorgcoördinator. De schoolmaatschappelijk werker verwijst leerlingen zo nodig door naar andere hulpverleners.
Fultura
Via het samenwerkingsverband Fultura is een deel van de leerlingenondersteuning geregeld. Bij Fultura kunnen leerlingen onder meer terecht voor een dyslexietest, orthopedagogische hulp of andere specialistische begeleiding. Ook biedt Fultura verschillende trajecten waaronder het maatwerktraject (Rebound). Meer informatie vindt u op de website van Fultura.
Vertrouwenspersoon
Voor leerlingen zijn twee contactpersonen in de school aanwezig, zij zijn via de mail te bereiken. De namen en emailadressen zijn: mevr. C. Andela (CAndela@csgbogerman.nl) en de heer H. Tieleman (HTieleman@csgbogerman.nl). Zij komen eventueel in actie wanneer er sprake is van grensoverschrijdende situaties waarbij bemiddeling en een zorgvuldige bewaking van het proces vereist is.
Naast de interne vertrouwenspersoon, is er ook een externe vertrouwenspersoon aanwezig:
EXTERNE VERTROUWENSPERSOON LEERLINGEN EN OUDERS:
Dhr. Anne Weert, telefoonnummer: 06-39518561, e-mailadres a.weert@gimd.nl
EXTERNE VERTROUWENSPERSOON MEDEWERKERS:
Via ArboAnders
telefoon: 0513-672775
email adres: vertrouwenspersoon@arboanders.nl